0297 - 53 27 49

info@plexusuithoorn.nl

Fysiotherapie

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de kenner van het bewegingsapparaat. Hij is in staat om allerlei klachten te onderzoeken en te behandelen. Voor zijn therapeutisch handelen maakt hij gebruik van oefentherapie, mobilisatie en massage. Het werkterrein van een fysiotherapeut is zeer uitgebreid. Hij is inzetbaar in alle facetten van de gezondheidszorg zoals; particuliere praktijk, ziekenhuizen (polikliniek en kliniek), revalidatie centra (o.a. RCA), geriatrie (o.a. verzorgings- en verpleeghuizen).

Na zijn opleiding tot fysiotherapeut kan hij zich specialiseren in verschillende richtingen; zoals bijv manuele therapie, sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie en vele anderen. Plexus Uithoorn behoort tot een van de opleidingpraktijken van de opleiding voor fysiotherapie in Amsterdam en Utrecht. Dit houdt in dat de praktijk  regelmatig toekomstige fysiotherapeuten een stageplek aanbiedt zodat zij het vak kunnen leren.

De fysiotherapeut zal na de anamnese (vraaggesprek) een onderzoek doen en uit beide gegevens een op de patiënt afgestemd behandelplan maken.

Echo

Echodiagnostiek kan weefselschade in beeld brengen, waardoor meer inzicht verkregen kan worden in de belastbaarheid van het weefsel. Het behandelplan zal mede hierdoor bepaald worden. Met name het herstelproces van peesmateriaal kan goed gevolgd worden, zodat altijd de juiste trainingsvorm gekozen kan worden.

Echografie van het bewegingsapparaat kan zowel diagnostisch of tijdens de behandeling als evaluatiemiddel ingezet worden.

Het voordeel van echo is dat er dynamische beelden gemaakt kunnen worden. Dynamisch onderzoek is belangrijk op een bepaalde obstructie tijdens een beweging of het glijgedrag van een pees ten opzichte van aangrenzende structuren te kunnen beoordelen.

Het geluid dat voor medische echografie gebruikt wordt heeft een zo hoge frequentie dat het voor mensen niet hoorbaar is. Dit geluid wordt ultrasound genoemd. Deze ultrasounds wordt in het lichaam gebracht met een probe dat tegen de huid gehouden wordt. Het laagje gel is nodig om goed contact tussen de huid en de probe te krijgen omdat geluidsgolven niet door een luchtspleet heen kunnen komen. Door de computer wordt het echo signaal omgezet in foto’s en videobeelden. Deze zijn in een later stadium van revalidatie  goed te vergelijken.

Echografie kan inzicht geven in:

• Elleboog: tenniselleboog, golfers elleboog
• Schouder: slijmbeursontstekingen, pees- en spierbeschadigingen (evt. kalk) en scheuren, bot afwijkingen
• Pols: carpaaltunnel syndroom, pees beschadigingen
• Heup: slijmbeursontstekingen en kapsel
• Knie: kniepees en kniebanden
• Enkel: gewricht en enkelbanden
• Hamstrings: scheuren en verrekkingen
• Achillespees: scheuren en ontstekingen
• Kleine fissuren in bot, zoals in de handwortel of avulsiefractuur bij de enkel.

Dry Needling

Dry Needling  soms ook  intramusculaire stimulatie  ‘IMS’ genoemd, is een behandelmethode waarbij met een dunne ‘droge’ acupunctuurnaald in verdikkingen van een spier wordt geprikt, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. Het aanprikken van triggerpoints kan vergelijkbare pijnklachten oproepen, de zogenoemde reffered pain patterns.

Het aanprikken van triggerpoints resulteert vaak snel in pijnvermindering en verbetering van mobiliteit in betrokken spieren en gewrichten. Het doel van aanprikken is het opwekken van een  ‘local twitch respons’  waarna de spier zich meer ontspant.

Dry Needling kan zowel in de acute fase gebruikt worden, maar wordt ook veel preventief/onderhoudend toegepast. Voor een Dry Needling behandeling dient de patiënt een informed consent te tekenen. De therapeut informeert u hierover.

Kinesio taping

Bij kinesio taping wordt een elastische tape gebruikt. Deze methode kan bij veel problematiek worden toegepast zoals; enkel verzwikking, spierverrekkingen, hoge spierspanning, sturing van gewrichten, zwelling en pijn, hooikoorts.

Alle verschillende kleuren hebben hetzelfde effect.

Plexus Uithoorn streeft naar het gebruik van een goede kwaliteit en de meest huidvriendelijke tape.

5726kinesio-taping
Posture

Oefentherapie

Oefentherapie is gericht op het verbeteren van de houding  en de dagelijkse bewegingen

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Plexus Uithoorn | info@plexusuithoorn.nl | 0297 - 53 27 49