rug
rug

De wervelkolom bestaat uit lenden- borst- en halswervels. Tussen de verschillende wervels zitten tussenwervelschijven, die de krachten opvangen en overbrengen bij zitten en staan en alle andere bewegingen. De wervels zijn verbonden met kleine gewrichtjes namelijk facetgewrichten, hierdoor zijn de wervels aan elkaar verbonden. De borstwervels hebben een uitzondering want hier hechten de ribben aan vast. Door de wervelkolom loopt een wervelkanaal, en hier doorheen loopt het ruggenmerg welke een verbinding vormt tussen de zenuwen van armen, benen en romp en de hersenen.

De rug is dus een zeer complex geheel van wervels, tussenwervelschijven en ribben, die met een ingenieus systeem van kapsel en bandjes bij elkaar gehouden worden. Tevens zijn er de grote rugspieren en de kleine spiertjes langs de wervelkolom, maar ook de buikspieren en bilspieren die de wervelkolom en bekken stabiliseren. Mocht er in dit systeem een foutje of dysfunctie optreden dan kunnen de klachten van allerlei aard zijn. Veel voorkomend zijn de dysfuncties van de tussenwervelschijf.

rug
  • Als gevolg van een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia) kan in sommige gevallen als deze tegen de zenuw drukt leiden tot spierzwakte of reflexveranderingen of verminderd huidgevoel. In mildere gevallen geeft de uitpuilende tussenwervelschijf uitstralende klachten in het been
  • Veranderingen van gewrichten, zoals bij reumatische aandoeningen of artrose
  • Bewegingsbeperkingen van facetgewrichten
  • Hypermobiliteit (overmatige bewegelijkheid) van wervels
  • Aandoeningen van organen
  • Psychische overbelasting, stress gerelateerde factoren
  • Combinaties van bovenstaande factoren
De orthopedisch manueel therapeut is gespecialiseerd in het gedetailleerd opsporen van dysfuncties van o.a. de wervelkolom maar ook alle andere gewrichten. Uiteraard doen zij ook onderzoek naar spierfunctie, spierlengte, spierkracht. Tevens doen zij neurologisch onderzoek. Iedere oorzaak en symptomatologie vereist zijn eigen specifieke aanpak en techniek. Uiteraard kunnen wij ook niet zonder medische trainingstherapie.

Wilt u meer weten wat Plexus Uithoorn voor u kan betekenen voor uw gezondheid? Ga dan naar onze contactpagina voor meer informatie.

actueel quicknavigatie
actueel quicknavigatie
nek
schouder
hoofdpijn
rug
knie
diabetes
RSI
Obesitas
actueel quicknavigatie
copyright trans below trans copyright